De motivatiebrief ye...
Pexels anna shvets 5324958

De motivatiebrief: Yes or No?

Wij krijgen wekelijks een groot aantal sollicitaties. En het grote vraagstuk is altijd, de motivatiebrief. Sommige sollicitanten zweren erbij, terwijl anderen het als een vervelende formaliteit beschouwen. Vandaag duiken we in de voor- en nadelen van het gebruiken van een motivatiebrief, zodat jij kunt beslissen of het de moeite waard is bij je volgende sollicitatie.

Voordelen:

1. Je persoonlijke touch:

Een motivatiebrief geeft jou de kans om je persoonlijkheid en motivatie op een unieke manier te laten zien. Het is een manier om jezelf te onderscheiden van de rest en je bijzondere vaardigheden en ervaringen in de spotlight te zetten. Het kan echt een power move zijn om de aandacht van een recruiter te trekken en hun interesse te wekken.

2. Extra info!

Naast je cv biedt een motivatiebrief extra ruimte om specifieke dingen over je professionele achtergrond uit te lichten die misschien niet volledig in je cv naar voren komen. Je kunt dieper ingaan op je prestaties, projecten waar je aan hebt gewerkt, of de soft skills die je in je mars hebt. Dit geeft recruiters een beter beeld van jouw potentieel en waarom jij de perfecte match bent voor de functie.

3. Onderzoek en personalisatie:

Het schrijven van een motivatiebrief vereist wat research naar het bedrijf, de branche en de specifieke functie waar je op solliciteert. Door dit te doen, leer je meer over de organisatie en hoe jouw skills en ervaring passen bij hun behoeften. En door je brief specifiek op de functie af te stemmen, laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent en dat je de moeite hebt genomen om je goed voor te bereiden.

Nadelen:

1. Tijdverslindend:

Een goede motivatiebrief schrijven kost tijd en moeite. Je moet jezelf goed voorbereiden, research doen en de brief zorgvuldig formuleren. En als je meerdere sollicitaties hebt lopen, kan het een behoorlijke klus worden. Het is ook tricky om de juiste balans te vinden tussen kort en krachtig zijn, waardoor je uiteindelijk veel tijd kwijt kunt zijn aan het aanpassen en perfectioneren van je brief.

2. Subjectiviteit alom:

Recruiters hebben allemaal hun eigen voorkeuren als het om motivatiebrieven gaat. Wat voor de ene recruiter overtuigend is, kan bij de ander juist niet in de smaak vallen. Er is dus een subjectief element in het spel, en je weet nooit zeker welke aanpak het meest indruk zal maken. Daarnaast kan het lastig zijn om jezelf effectief te presenteren in een brief, vooral als jouw sterkste punten niet zo makkelijk in woorden te vatten zijn.

3. Overlapping met je cv:

Het gevaar bestaat dat een motivatiebrief overlapt met de informatie in je cv. Dit kan ervoor zorgen dat je dingen herhaalt. Recruiters hebben vaak weinig tijd en lezen misschien niet twee keer hetzelfde verhaal. Als de belangrijkste details al in je cv staan, kan een motivatiebrief als dubbel werk worden gezien.

Conclusie:

Of je nu wel of niet een motivatiebrief moet gebruiken, hangt af van verschillende factoren, zoals het bedrijf, de vacature en jouw eigen voorkeur. Een motivatiebrief kan helpen om je persoonlijkheid en motivatie over te brengen, maar het kan ook tijdrovend zijn en afhangen van persoonlijke smaak. Het is belangrijk om te begrijpen wat voor jou werkt en hoe je de beste indruk kunt maken op jouw toekomstig werkgever. Ongeacht je keuze, zorg ervoor dat je cv altijd goed gestructureerd, relevant en up-to-date is, want dat is en blijft een belangrijk onderdeel van elke sollicitatie.

250+ vacatures
Het persoonlijke bureau
4.9/5 op basis van 125 reviews

Pagina delen