Kansen en uitdaginge...
Blog trends24

Kansen en uitdagingen voor bedrijven in 2024

De trends voor 2024

In de dynamische wereld van het bedrijfsleven staan Nederlandse ondernemingen voor nieuwe kansen en uitdagingen in 2024. Een recent onderzoek door recruitmentbureau Robert Half werpt een interessant licht op de plannen van bedrijven met betrekking tot hun personeelsbestand.

Een veranderend werklandschap
Opmerkelijk is dat iets meer dan 40 procent van de Nederlandse bedrijven van plan is om in 2024 meer vast personeel aan te nemen. Tegelijkertijd geeft 51 procent aan alleen nieuwe werknemers te overwegen bij vertrek van huidig personeel. Het landschap van vast en tijdelijk personeel lijkt dus in beweging te zijn.

Wat betreft de uitbreiding van tijdelijke arbeidskrachten, geeft 30 procent aan dit te willen doen in het komende jaar, terwijl 53 procent vasthoudt aan het huidige aantal. Opvallend is dat bijna 15 procent van de bedrijven aangeeft het aantal tijdelijke werknemers te bevriezen, wat betekent dat er geen vervanging wordt gezocht bij vertrek.

Zorgen over de krappe arbeidsmarkt
Ondanks de positieve intenties van bedrijven om hun personeelsbestand uit te breiden, werpt de krapte op de arbeidsmarkt een schaduw over deze plannen. Het onderzoek onthult dat maar liefst 66 procent van de bedrijven zich zorgen maakt over de moeilijkheden om geschikt personeel te vinden.

Voor werkgevers is het behoud van waardevolle werknemers ook een groeiende zorg. Ongeveer 68 procent ziet dit als een uitdaging, waarbij factoren als hoge werkdruk, concurrentie en de balans tussen werk en privéleven genoemd worden als aandachtspunten.

Vertrouwen ondanks uitdagingen
Desondanks blijkt uit het onderzoek dat Nederlandse bedrijven vertrouwen hebben in het komende jaar. Bijna 70 procent verwacht zelfs meer groei in 2024 dan in het afgelopen jaar. Dit vertrouwen wordt voornamelijk gestimuleerd door een groeiende vraag naar producten en diensten en verschillende prognoses voorspellen een lichte stijging van de economische groei in Nederland in het komende jaar.

Kortom, hoewel de arbeidsmarkt uitdagend blijft, lijken Nederlandse bedrijven vastbesloten om kansen te grijpen en zich aan te passen aan de veranderende dynamiek van de werkgelegenheid in 2024.

Ook op zoek naar een vaste baan? Bij G&O Recruitment bemiddelen wij van vaste baan naar vaste baan. Kunnen wij je helpen bij het vinden van die nieuwe uitdaging? Neem dan contact met ons op!

250+ vacatures
Het persoonlijke bureau
4.9/5 op basis van 124 reviews

Pagina delen