Nieuw minimumloon pe...
Blog wml2024

Nieuw minimumloon per 1 januari 2024: wat verandert er?

Op 1 januari 2024 wordt het huidige wettelijk minimumloon vervangen door een uniform wettelijk minimumuurloon (WML). Dit betekent dat er vanaf die datum geen vaste minimum maand-, week- en daglonen meer zijn. In plaats daarvan is er voor alle werknemers, ongeacht leeftijd, een minimumuurloon van € 13,27.

Waarom een nieuw WML?

Er zijn een aantal redenen waarom er een nieuw minimumloon komt. Ten eerste is het huidige systeem van vaste minimumlonen ingewikkeld en lastig te begrijpen. Voor werkgevers en werknemers is het niet altijd duidelijk welk loon van toepassing is. Het nieuwe uniforme minimumuurloon is een stuk simpeler en overzichtelijker.

Ten tweede is het huidige minimumloon niet meer in lijn met de huidige economische situatie. De kosten van levensonderhoud zijn de afgelopen jaren gestegen, waardoor het minimumloon niet meer voldoende is om van te leven. Het nieuwe minimumuurloon is daarom hoger dan het huidige minimumloon.

Ten slotte is het nieuwe minimumloon een manier om de positie van werknemers te versterken. Het minimumloon is een essentiële bescherming voor werknemers, waardoor ze een fatsoenlijk loon verdienen voor hun werk. Het nieuwe minimumuurloon zorgt ervoor dat meer werknemers aan dit loon voldoen.

Wat verandert er voor werknemers?

Voor werknemers betekent het nieuwe minimumuurloon dat ze in de meeste gevallen meer gaan verdienen. Voor werknemers van 21 jaar en ouder is het minimumuurloon met 3,75% gestegen, van € 12,72 naar € 13,27. Voor werknemers van 20 jaar is het minimumuurloon met 3,5% gestegen, van € 12,27 naar € 12,67. Voor werknemers van 18 en 19 jaar is het minimumuurloon met 3,25% gestegen, van € 11,52 naar € 11,87.

Voor werknemers die onder het minimumloon verdienen, betekent het nieuwe minimumuurloon dat ze een loonsverhoging krijgen. Voor werknemers die al boven het minimumloon verdienen, betekent het nieuwe minimumloon dat ze in de meeste gevallen niet meer loonsverhoging krijgen.

Wat verandert er voor werkgevers?

Voor werkgevers betekent het nieuwe minimumuurloon dat ze in de meeste gevallen meer loon moeten betalen aan hun werknemers. Voor werkgevers die al boven het minimumloon betalen, betekent het nieuwe minimumloon dat ze in de meeste gevallen niet meer kosten hebben.

Werkgevers moeten er dus rekening mee houden dat ze hun werknemers vanaf 1 januari 2024 meer moeten gaan betalen. Als ze dit niet doen, riskeren ze een boete van de Belastingdienst.

250+ vacatures
Het persoonlijke bureau
4.9/5 op basis van 124 reviews

Pagina delen