Nieuwe uitzend cao v...
Blog uitzendcao

Nieuwe uitzend-cao vanaf 2026: dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen

Nieuwe uitzend-cao vanaf 2026: dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen

Per 1 januari 2026 verandert er veel voor uitzendkrachten/flexwerkers. Werkgeversorganisaties ABU en NBBU hebben samen met vakbond LBV een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor uitzendkrachten. Deze gaat drie jaar duren, tot en met 31 december 2028.

De nieuwe cao zorgt voor meer duidelijkheid en betere bescherming voor uitzendkrachten. Ook sluit hij aan bij de plannen van het kabinet om flexwerk zekerder te maken. Hieronder staan de vijf belangrijkste veranderingen op een rij.

Gelijke arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten / flexwerkers

Vanaf 2026 moeten uitzendkrachten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als vaste medewerkers bij de opdrachtgever. Dit geldt niet alleen voor het loon, maar ook voor zaken zoals vakantiedagen, toeslagen, pensioenregelingen en scholingsmogelijkheden.

Tot nu toe golden vaak andere regels voor uitzendkrachten. Met deze wijziging wordt dat verschil kleiner en ontstaat er meer gelijkheid op de werkvloer.

De inlenersbeloning verdwijnt

De zogenaamde inlenersbeloning, waarbij uitzendkrachten/flexwerkers op een beperkt aantal onderdelen gelijk worden beloond als vaste medewerkers, verdwijnt. In plaats daarvan geldt het bredere principe van gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden.

Dat betekent: niet alleen hetzelfde loon, maar ook gelijke toegang tot bijvoorbeeld extra vrije dagen, reiskostenvergoedingen en andere voordelen.

Cao-regelingen voor uitzendkrachten vervallen

Een aantal eigen regelingen uit de huidige cao komt te vervallen. In plaats daarvan gelden de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Vakantiedagen en vakantiegeld: de vaste 25 dagen en 8,33% vakantietoeslag verdwijnen. De regeling van de opdrachtgever geldt voortaan.

  • Ziekte: loondoorbetaling bij ziekte volgt de regels van het bedrijf waar de uitzendkracht werkt.

  • Duurzame inzetbaarheid: de verplichting voor uitzendbureaus om 1,02% van het loon aan scholing of gezondheid te besteden vervalt. Uitzendkrachten krijgen in plaats daarvan toegang tot vergelijkbare regelingen als vaste medewerkers.

Overgangsregeling voor wie erop achteruitgaat

Niet alle uitzendkrachten/flexwerkers gaan er direct op vooruit. Voor wie door de nieuwe cao een lager loon of minder vakantiedagen krijgt, is er een overgangsregeling van zes maanden. In die periode blijven de oude voorwaarden van kracht. Zo is er tijd om aan de veranderingen te wennen

Wat betekent dit voor jou?

Ben je uitzendkracht/flexwerker of val je onder de uitzend CAO? Dan verandert er vanaf 2026 waarschijnlijk veel aan je arbeidsvoorwaarden. In veel gevallen ga je erop vooruit, vooral als het gaat om loon en verlof. Werkgevers moeten hun systemen en contracten aanpassen om aan de nieuwe regels te voldoen.

De komende tijd wordt duidelijk hoe deze veranderingen precies worden doorgevoerd. Maar één ding is zeker: de positie van uitzendkrachten/flexwerkers wordt sterker en duidelijker dan voorheen.

Benieuwd wat dit voor jou betekent? Laat het ons weten. Wij helpen je graag!

300+ vacatures
Het persoonlijke bureau
4.9/5 op basis van 137 reviews

Pagina delen